Wieslaw Mysliwski: Traktat o ljuštenju graha

Ovo je knjiga čijem se nastavku čitanja veseliš čim ujutro otvoriš oči, jer 400 stranica je previše da bi ih se samljelo u jedan dan, pogotovo jer često treba zastati nad stotinama razmišljanja o slobodi, idealima, životu, smrti, ratu.

Pripovjedač je stari čovjek koji čuva naselje vikendica, priča o svom životu nekad i sada. Bio je u ratu, kasnije radio kao električar, a još kasnije svirao saksofon po kavanama. Lako mu možemo povjerovati ovo sa saksofonom jer roman teče poput jazz glazbe. Istovremeno priča po dvije ili više priča, naglo ih prekida pa nastavlja i cijelo vrijeme ljuštenje graha mu služi kao lajtmotiv.

Lajtmotiv, ljuštenje graha, otvaranje mahune, izvlačenje zrna kao što iz sjećanja izvlačiš događaje, slike koje sjaje posebnim sjajem iako je pripovjedač proživio život sličan životima milijuna koji su preživjeli Drugi svjetski rat, državu socijalističkog uređenja i suočili se s tranzicijskim vremenima.

Posljednja četvrtina romana je malo slabijeg inteziteta i, ono što piscu kao čitatelj zamjeravam, su neke suptilne naznake da se u naselju nešto ozbiljno dogodilo. Čekala sam i nisam uspjela saznati što. Možda mi je promaklo u tom njegovom silnom meandriranju.

Roman je pisan u neobičnoj formi razgovora gdje čujemo samo ono što pripovjedač govori a ono što govori njegov sugovornik možemo razabrati iz odgovora pripovjedača. Teško je spojiti formu pripovijedanja i formu pisanja ali, u ovom je slučaju, piscu savršeno uspjelo. Roman bi se bez muke, sve ovako kako je napisan, mogao izvesti na daskama. Istina, predstava bi bila jako duga ali u kazalištu postoje i za to presedani.

“Dade li se uostalom išta ispričati? Ispričano je samo ispričano, ništa više. I općenito ima malo zajedničkog s time kako je bilo, jest ili će biti. Živi vlastitim životom. I ne skrutne se jednom zauvijek, već se neprestano mijenja, raste, sve više se udaljavajući od toga kako je bilo, jest ili će biti.”Traktat.(1)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: