Isak Babelj: Odesa

babelj_kora
zabaviš se, nasmiješ ili rasplačeš dok čitaš neke priče
i zaboraviš
ali samo neke te progone dio dana ili dio života
to je ono što se računa
“Za stolom se nije sjedilo po starješinstvu. Glupa starost nije ništa jadnija od strašljive mladosti. A ni po bogatstvu. U podstavu debelog novčanika ušivene su suze.”
“U međuvremenu večer je švrljala pored klupe, blistavo oko sunca na zalasku tonulo je u more ispod Peresipa, a nebo je bilo crveno kao crveni datum u kalendaru.”
“Malen i grozan bijaše moj svijet. Zatvorio sam oči da ga ne vidim i stisnuo sam se uza zemlju što je ležala poda mnom, mirna i nijema. Ova izgažena zemlja ni po čemu nije sličila našem životu, niti onome što smo od njega očekivali.Negdje daleko jezdila je po njoj bijeda na svome šepavom ali hitrom konju. Šum kopita slabio je i nestajao, a tišina, bolna tišina koja često zatekne djecu u nesreći, odjednom je izbrisala granicu između moga ustreptalog tijela i savršeno nepomične zemlje. Moja zemlja je vonjala po vlažnim bezdanim grobovima i cvijeću.”
“Za vrijeme prepada u toj strašnoj noći, dok su zaklane krave krkljale, dok su baklje plesale poput crnih djeva, a prestravljene mljekarice trčale i vikale pred cijevima dobrohotnih pištolja – te strašne noći, u razdrljenoj je košulji u dvorište istrčala Cila, kći starog Ajhbauma. I Kraljeva je pobjeda postala njegov poraz.”
Isak Babelj : Odesa
Preveo : Gustav Krklec
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: